งานวิจัยของศูนย์การบรรจุหีบห่อไทย : การลดอุณหภูมิของข้าวโพดฝักอ่อนภายหลังการบรรจุหีบห่อ = precooling of baby corn after packaging / Anchalee Kamolratanakul...[et al.]

โดย: Kamolratanakul, Anchalee
ผู้แต่งร่วม: Sansupa, Sakkhee | Sribubpa, Chavee | Thephasdin, Anant | อนันต์ เทพหัสดิน ณ อยุธยา | สักขี แสนสุภา | อัญชลี กมลรัตนกุล | ฉวี สีบุบผา | Thailand Institute of Scientific and Technological Research Thai Packaging Centre
Language: Thai ชื่อชุด: Res. Proj. no. 32-08 ; Rep. no. 2ข้อมูลการพิมพ์: Bangkok : Thailand Institute of Scientific and Technological Research, 1990 รายละเอียดตัวเล่ม: 24 p.ชื่อเรื่องอื่นๆ: การลดอุณหภูมิของข้าวโพดฝักอ่อนภายหลังการบรรจุหีบห่อ | งานวิจัยของศูนย์การบรรจุหีบห่อไทย: การลดอุณหภูมิของข้าวโพดฝักอ่อนภายหลังการบรรจุหีบห่อหัวเรื่อง: Baby corn | Corrugated fibreboard boxes | Packaging | Precoolingสารสนเทศออนไลน์: Click here to access full-text สาระสังเขป: Result of precooling, under the coolant temperature of 15 degree celsius (coolant temp.), 20 degree celsius (air-conditioned temperature), and 28 degree celsius (ambient temperature), indicated that the effect of forced-air cooling and room cooling on visual shelf life of baby corn were nearly the same. Forced-air cooling took less time, 1/2.7 to 1/9.3 times, than that required for room cooling. The cooling time was inverse by proportionated to the packing contents. It was observed that the shelf life of produce after precooling was affected by storage temperature and packing content. Pre-packaged baby corn sample which showed longest shelf-life was the 100 g retail pack. After procooled and stored at 15 degree celsius, it could be kept as long as 9 days with an acceptable quality. Authorsสาระสังเขป: This study was conducted to observe the effect of packaging to precooling of baby corn. Forced-air cooling and room cooling of pre-packaged baby corn were studied. The transport package used in this experiment was a box made of corrugated board. The box had outside dimension of 400 x 300 x 120 mm with three ventilation vents of 40 x 15 mm on each side having an area of 3.5 percent. The produce was pre-packaged in foam trays covered with stretch film in three different weights of 100, 150 and 200 g, thus making the net content of each box 2.4, 3.0 and 3.6 kg respectively.สาระสังเขป: การศึกษานี้เป็นการศึกษาการลดอุณหภูมิของข้าวโพดฝักอ่อนเมื่อทำการบรรจุหีบห่อเรียบร้อยแล้ว โดยใช้วิธีการลดอุณหภูมิ 2 วิธี คือ การใช้ห้องเย็นและการอัดลมเย็น. ภาชนะบรรจุที่ใช้ทดลองประกอบด้วย กล่องกระดาษลูกฟูกเพื่อการขนส่งมีมิติภายนอก 400x300x120 มม., มีช่องระบายอากาศด้านข้าง ขนาด 40x15 มม. ด้านละ 3 ช่อง คิดเป็นพื้นที่ 3.5%. ภายในกล่องบรรจุภาชนะขายปลีก ซึ่งเป็นถาดโฟมห่อหุ้มผลิตภัณฑ์ไว้ด้วยฟิล์มยืดขนาดบรรจุถาดละ 100, 150 และ 200 กรัม จำนวน 24, 20 และ 18 ถาด คิดเป็นน้ำหนักสุทธิ 2.4, 3.0 และ 3.6 กก. ตามลำดับ.สาระสังเขป: ผลการลดอุณหภูมิโดยตัวกลางในการถ่ายเทความร้อนมีอุณหภูมิ 15oซ. และอุณหภูมิเก็บรักษา 3 ระดับ คือ 15oซ. (อุณหภูมิตัวกลาง), 20oซ. (อุณหภูมิห้องปรับอากาศ), และ 28oซ. (อุณหภูมิห้องปกติ). พบว่าการอัดลมเย็นและการใช้ห้องเย็นให้ผลในการรักษาคุณภาพของข้าวโพดฝักอ่อนในระดับใกล้เคียงกัน. การอัดลมเย็นจะทำให้ข้าวโพดฝักอ่อนเย็นตัวลงเร็วกว่าการใช้ห้องเย็น 2.7-9.3 เท่า โดยเป็นสัดส่วนกลับกับน้ำหนักบรรจุ. อุณหภูมิการเก็บภายหลังการลดอุณหภูมิและน้ำหนักบรรจุมีผลต่อการยืดอายุของผลิตผล. ในการศึกษานี้ข้าวโพดฝักอ่อนที่มีอายุการเก็บนานที่สุดคือ ข้าวโพดฝักอ่อนที่แบ่งบรรจุถาดละ 100 กรัม, ภายหลังการลดอุณหภูมิแล้ว เก็บไว้ที่อุณหภูมิ 15oซ. จะรักษาคุณภาพไว้โดยผู้บริโภคยังยอมรับอยู่ได้นาน 9 วัน. - ผู้แต่ง.
    Average rating: 0.0 (0 votes)
ชนิดของทรัพยากร Location Call number สถานะ Last seen Copy No. บาร์โค้ด
General Book
วว. เทคโนธานี
Available 2018-08-31 1 RP1990/866
General Book
วว. เทคโนธานี
Available 2018-08-31 2 RP1990/866-2

There are no comments on this title.

to post a comment.
    Thailand Institute of Scientific and Technological Research
    35 Mu 3 Technopolis, Tambon Khlong Ha, Amphoe Khlong Luang, Pathum Thani 12120
    ☎ 0 2577 9000, 0 2577 9300