การพัฒนาอาหารเสริมสำหรับเด็กชนิดเหลวข้นจากผักและเนื้อสัตว์ = paste form convenient supplemented food from vegetable and meat / Ruchie Wanichayakarn, Duangduen Inthorn, Sakda Numchaisewatana

โดย: Wanichayakarn, Ruchie
ผู้แต่งร่วม: Inthorn, Duangduen | Numchaisewatana, Sakdida | Thailand Institute of Scientific and Technological Research <Agricultural Products Development Division=Food Industry Department> Food Technology Lab
Language: Thai ชื่อชุด: Class. Invest. no. 21-32 Rep. no. 2 (CONFIDENTIAL)ข้อมูลการพิมพ์: Bangkok : Thailand Institute of Scientific and Technological Research, 1983 รายละเอียดตัวเล่ม: 28 p.ชื่อเรื่องอื่นๆ: การพัฒนาอาหารเสริมสำหรับเด็กชนิดเหลวข้นจากผักและเนื้อสัตว์หัวเรื่อง: Baby foods | Supplemented foodสาระสังเขป: A description of the processing method, materials and equipment, chemical analysis, results of food acceptability test and estimated cost of production has been included in this report.สาระสังเขป: Paste form convenient supplemented food has been processed by using local raw materials such as soy bean, rice and white sesame seed mixed with vegetables and meat, such as ivygourd leaves, pumpkin, tomato, pork liver, chicken and eggs. Each type of supplemented children food was fortified with suitable amount of vitamins and minerals to provide six formulas of paste form supplemented food, different in colour and flavour. Food derived from these six formulas did not differ much in food value. The supplemented food thus obtained was composed of the following components : about 6.18 - 7.83% protein, 2.15 - 4.57% fat, 9.74 - 11.60% carbohydrate and contained approximately 88 - 109 calories in 100 g of food.สาระสังเขป: The nutritional contents in these experimented food formulas were found to be comparable to the standard requirements set by the Public Health Ministry of Thailand as supplemented food for children, age 6 - 14 months old.สาระสังเขป: การทดลองอาหารเสริมสำหรับเด็กชนิดเหลวข้นบรรจุในภาวะพร้อมที่จะรับประทานนั้น ได้ใช้วัตถุดิบชนิดที่สมบูรณ์ด้วยโปรตีน, ไขมัน, ไวตามิน และเกลือแร่ เช่น ถั่วเหลือง, งา และข้าวเจ้า เป็นส่วนประกอบหลัก. นอกจากนี้ยังผสมกับผักชนิดต่าง ๆ เช่น ฟักทอง, มะเขือเทศ, ตำลึง และเนื้อสัตว์อีก 2 ชนิด คือ ตับหมู, เนื้อไก่ และไข่ไก่ ได้อาหารเด็กที่มีสีสรรและรสชาติต่างกันรวมทั้งหมด 6 สูตรด้วยกัน. แต่อาหารทั้ง 6 สูตรนี้จะมีส่วนประกอบคุณค่าทางอาหารไม่ต่างกันมากนัก คือ มีโปรตีนร้อยละ 6.18 - 7.89, ไขมันร้อยละ 2.15 - 4.57, คาร์โปไฮเดรื ร้อยละ 9.74 - 11.60 ให้พลังงานประมาณ 88.10 - 108.8 แคลอรี่ต่อผลิตภัณฑ์ 100 กรัม. ส่วนไวตามินและเกลือแร่ในอาหาร มีจำนวนตามมาตรฐานอาหารเสริมที่กระทรวงสาธารณสุขกำหนดไว้ เหมาะสำหรับนำไปเลี้ยงเด็กที่อายุ 4 เดือน ถึง 14 เดือน.สาระสังเขป: รายงานฉบับนี้ได้กล่าวถึงกรรมวิธีการผลิต, วัสดุและอุปกรณ์, ผลวิเคราะห์ทางเคมี ตลอดจนผลทดลองการยอมรับของอาหาร พร้อมทั้งศึกษาต้นทุนการผลิตของอาหารแต่ละสูตรด้วย.
    Average rating: 0.0 (0 votes)
ไม่มีรายการทางกายภาพสำหรับระเบียนนี้

There are no comments on this title.

to post a comment.
    Thailand Institute of Scientific and Technological Research
    35 Mu 3 Technopolis, Tambon Khlong Ha, Amphoe Khlong Luang, Pathum Thani 12120
    ☎ 0 2577 9000, 0 2577 9300