การกำจัดกลิ่นทุเรียนเพื่อการส่งออก = odour removal of durian for export / Sumalai Srikumlaithong, Amornrat Swatditat

โดย: Srikumlaithong, Sumalai
ผู้แต่งร่วม: Swatditat, Amornrat | สุมาลัย ศรีกำไลทอง | อมรรัตน์ สวัสดิทัต | Thailand Institute of Scientific and Technological Research
Language: Thai ชื่อชุด: Res. Proj. no. 21-22 Rep. no. 2ข้อมูลการพิมพ์: Bangkok : Thailand Institute of Scientific and Technological Research, 1978 รายละเอียดตัวเล่ม: 17 p.ชื่อเรื่องอื่นๆ: การกำจัดกลิ่นทุเรียนเพื่อการส่งออกหัวเรื่อง: Durian | International trade | Odor removalสารสนเทศออนไลน์: Click here to access full-text สาระสังเขป: Among the additional cost for different materials and/or chemicals used to remove the odour of durian for export by air freight, polyested was the lowest and then the combination of activated carbon type WV-W and polypropylene bag, if corrugated box was considered as the increasing cost. Authorsสาระสังเขป: Odour removal of Thai durian was carried out by using granular activated carbon, namely: Kuricoal A, WV-W, WV-H, Hydrasine LS and BPL of the particle sizes 4 x 25, 8 x 30, 6 x 16, 6 x 30 and 4 x 10 U.S. sieve mesh, respectively. Each fruit was covered with cheese cloth sac containing carbon in polypropylene bag and placed in corrugated box. Odour of durian could not be detected within 24 hours when 50 g Kuricoal A, or Wv-V, WV-H was used. Vermiculite block treated with saturated potassium permanganate could not be used to absorb ethylene gas to delay ripening, since the fruit ripened and strong smell was given off within 24 hours.สาระสังเขป: The durian was packed directly in the carton and then the package was wrapped with either A1/paper, or polyester, or cellmetallized A1; odour spreaded out at the position where the flexible film was sealed with gummed tape. When cellometallized A1 was heat sealed, no odour could be detected but the aril was quite soft.สาระสังเขป: การกำจัดกลิ่นทุเรียนพันธุ์กระดุมและ/หรือชะนี โดยใช้ granular activated carbon ชนิดต่าง ๆ ที่มีชื่อการค้า Kuricoal A, WV-W, WV-H, Hydrasine LS และ BPL และมีขนาด 4 x 25, 8 x 30, 6 x 16, 6 x 30 และ 4 x 10 U.S. sieve mesh ตามลำดับ. หุ้มผลทุเรียนใส่ในถุง polypropylene แล้วบรรจุกล่องกระดาษลูกฟูก activated carbon ชนิด Kuricoal A, WV-W และ WV-H จำนวน 50 กรัม สามารถป้องกันกลิ่นทุเรียนไม่ได้เล็ดลอดออกมาได้เมื่อเก็บไว้นานถึง 24 ชม. การใช้แผ่น vermiculite ชุบ saturated potassium permanganate ในการดูด ethylene เพื่อชลอการสุกของทุเรียนนั้นไม่ได้ผล เพราะทุเรียนสุกและมีกลิ่นด้วยภายใน 24 ชั่วโมง. เมื่อห่อกล่องที่บรรจุทะเรียนด้วย Al/paper หรือ polyester หรือ collometallized Al กลิ่นจะมีตามรอยต่อของแผ่น film ที่ปิดด้วยกระดาษกาว, แต่แผ่น cellometallized Al ที่ปิดด้วยเครื่องผนึกให้สนิทไม่มีกลิ่น แต่เนื้อทุเรียนสุกไปเล็กน้อย. เมื่อเปรียบเทียบราคาของวัสดุต่าง ๆ แล้ว การใช้ polyester จะถูกที่สุด, รองลงมาคือการใช้ activated carbon ชนิด WV-W. - ผู้แต่ง.
    Average rating: 0.0 (0 votes)
ชนิดของทรัพยากร Location Call number สถานะ Last seen Copy No. บาร์โค้ด
General Book
วว. เทคโนธานี
Available 2018-08-31 1 RP1978/436
General Book
วว. เทคโนธานี
Available 2018-08-31 2 RP1978/436-2

There are no comments on this title.

to post a comment.
    Thailand Institute of Scientific and Technological Research
    35 Mu 3 Technopolis, Tambon Khlong Ha, Amphoe Khlong Luang, Pathum Thani 12120
    ☎ 0 2577 9000, 0 2577 9300