สารพิษอะฟลาทอกซินในน้ำมันถั่วลิสง = aflatoxin in peanut oil / Supatra Munsakul, Mayuree Paklamjeak

โดย: Munsakul, Supatra
ผู้แต่งร่วม: Paklamjeak, Mayuree | มยุรี ภาคลำเจียก | สุภัทรา มั่นสกุล | Thailand Institute of Scientific and Technological Research
Language: Thai ชื่อชุด: Appr. Rep. no.31ข้อมูลการพิมพ์: Bangkok : Thailand Institute of Scientific and Technological Research, 1980 รายละเอียดตัวเล่ม: 14 p.ชื่อเรื่องอื่นๆ: สารพิษอะฟลาทอกซินในน้ำมันถั่วลิสงหัวเรื่อง: Aflatoxins | Detoxification | Fuller's earth | Oils and fats | Peanut oilสารสนเทศออนไลน์: Click here to access full-text สาระสังเขป: (1) The removal of free fatty acid by means of neutralization does not change the amount of aflatoxin content.สาระสังเขป: (2) The application of Fuller's earth to the amount of 1, 2 or 3 per cent of the crude oil can reduce an aflatoxin content of 30-50 ppb to less than 20 ppb, particularly if an amount of Fuller's earth of only 1 per cent of crude oil is applied, it can effectively maintain the odour of peanuts. Authors.สาระสังเขป: Raw peanut oil is prevalently consumed because of its prevailing peanut odour. The consumed peanut oil has therefore not undergone refining processes. Hence the crude oil obtained from mouldy peanuts always contains aflatoxin. In most cases, the content is higher than 20 ppb (ug/kg), the minimum safetly margin required by the Ministry of Public Health. There are many kinds of treatments in eliminating aflatoxin as solvent in peanut oil; but none of which is suitable for industrial application. Although the refining process efficiently removes most of the aflatoxin, if not all, but the refined oil does not find public favour due to the fact that the peanut odour is completely eradicated.สาระสังเขป: Two types of treatment in regard to refining processes have been experimented with the following results:สาระสังเขป: ผู้บริโภคน้ำมันถั่วลิสงนิยมบริโภคน้ำมันดิบ เพราะมีกลิ่นถั่วลิสงอยู่ด้วย ฉะนั้น จึงไม่ผ่านกรรมวิธีทำน้ำมันให้บริสุทธิ์ (Refining process) และส่วนมากจะมีปริมาณสารพิษอะฟลาท็อกซินเจือปนอยู่สูงกว่า 20 ไมโครกรัมต่อ 1 กิโลกรัม-ของน้ำมัน อันเป็าค่ามาตรฐานที่กระทรวงสาธารณสุขได้กำหนดไว้. การกำจัดสารพิษอะฟลาท็อกซินที่เจือปนอยู่ในน้ำมัน สามารถทำได้หลายวิธีการแต่ก็ยังไม่เหมาะสมที่จะนำมาประยุกต์ใช้กับอุตสาหกรรมน้ำมันพืชได้. แต่กรรมวิธีทำน้ำมันให้บริสุทธิ์สามารถกำจัดปริมาณสารอะฟลาท็อกซินได้จนหมดหรือเหลืออยู่น้อยมาก แต่ได้น้ำมันที่ปราศจากกลิ่นถั่วลิสงอันเป็นที่นิยมของผู้บริโภค, ดังนั้น จะต้องมีขั้นตอนหนึ่งขั้นตอนใดในกรรมวิธีทำให้น้ำมันบริสุทธิ์ดังกล่าวที่สามารถกำจัดสารพิษนี้ได้ จึงได้ทำการทดลอง 2 วิธี ดังนี้:-สาระสังเขป: วิธีการที่ 1 การทำกรดไขมันอิสระให้เป็นกลางด้วยด่าง (Neutralization) ในน้ำมันดิบ แต่ไม่สามารถลดปริมาณสารพิษอะฟลาท็อกซินได้.สาระสังเขป: วิธีการที่ 2 โดยการใช้ดินฟอกสีดูดซับสารพิษอะฟลาท็อกซินในปริมาณ 1, 2 และ 3% ของน้ำมันดิบ สามารถลดปริมาณสารพิษอะฟลาท็อกซินจากปริมาณ 30-50 ไมโครกรัมต่อ 1 กิโลกรัม ลงได้เหลือต่ำกว่า 20 ไมโครกรัมต่อ 1 กิโลกรัม, โดยเฉพาะถ้าใช้ดินฟอกสีเพียง 1% ของน้ำมันดิบสามารถรักษากลิ่นของน้ำมันถั่วลิสงไว้ได้ด้วย. - ผู้แต่ง
    Average rating: 0.0 (0 votes)
ชนิดของทรัพยากร Location Call number สถานะ Last seen Copy No. บาร์โค้ด
General Book
วว. เทคโนธานี
Available 2018-08-31 1 RP1980/587
General Book
วว. เทคโนธานี
Available 2018-08-31 2 RP1980/587-2

There are no comments on this title.

to post a comment.
    Thailand Institute of Scientific and Technological Research
    35 Mu 3 Technopolis, Tambon Khlong Ha, Amphoe Khlong Luang, Pathum Thani 12120
    ☎ 0 2577 9000, 0 2577 9300