Normal view MARC view ISBD view

การพัฒนาเครื่องอบแห้งผลิตภัณฑ์ทางการเกษตรและเภสัชกรรม = development of dryer for agricultural and pharmaceutical products / / Chanakan Asasutjarit...[et al.]

Contributor(s): Asasutjarit, Chanakan | Chalermpak, Pramruth | Ditsorn, Lilit | Grajang, Vichian | Imratana, Yongyuth | Intasarn, Thanarat | Jatanakul, Vinai | Leelakajohnjit, Boonchu | Pinthong, Porapol | Praseartphong, Booncherd | Songhong, Somwang | Srisaracam, Boonsiri | Sudthisa-ard, Sidthinarong | Suwannawong, Chainarong | Tapananont, Prasit | Tharworn, Chumporn | Uthaisri, Chatuphon | วินัย เจตนากุล | เปรมรัตน์ เฉลิมพักตร์ | วิเชียร กระจ่าง | ดิษฐ์สอน, ลิฤทธิ์ | ประสิทธิ์ ตาปนานนท์ | ชุมพร ถาวร | บุญเชิด ประเสริฐพงศ์ | ปรพล ปิ่นทอง | บุญชู ลีลาขจรจิต | บุญศิริ ศรีสารคาม | สมหวัง สองห้อง | สิทธิณรงค์ สุทธิสอาด | ชัยณรงค์ สุวรรณวงศ์ | ชนากานต์ อาษาสุจริต | ธนรัฐ อินต๊ะสาร | ยงยุทธ อิ่มรัตน์ | จตุพร อุทัยศรี.
Material type: materialTypeLabelBookHoldings: Thailand Institute of Scientific and Technological Research (TISTR)Series: Res. Proj. no. 41-11 ; Rep. no.1(PA). Publisher: Bangkok : Thailand Institute of Scientific and Technological Research, 2000Description: จ, 53 p.Other title: การพัฒนาเครื่องอบแห้งผลิตภัณฑ์ทางการเกษตรและเภสัชกรรม.Subject(s): Banana | Dryer | Farm produce | Food -- Preservation | เครื่องอบแห้ง | กล้วยน้ำว้า | การถนอมอาหาร | ผลิตผลเกษตรOnline resources: Click here to access full-text Summary: The objective of this research was to study the technical feasibility of agricultural and pharmacy dryer to dry banana. The design, construction and performance test of dryer were conducted prior to technical and economic analyses. The air mass flow rate through the dryer can be controlled by using 760 W of blower and 13.8 kW heater. The size of a cabinet was 0.65 m x 4.5 m x 1.2 m and was able to contain 7 trolleys with the dimension of 0.64 m x 0.64 m x 1 m each. Each trolley could contain 9 trays with the dimension of 0.63 m x 0.63 m x 0.025 m. The operating parameters affecting product quality were temperature and air mass flow rate. The optimum condition for drying 200 kg bananas at initial moisture content of 76.53 and 75.11 percent wb was at air mass flow rate of 0.2 kg/s, average temperature in the cabinet at 54.42, 59.57 degree celsius, with drying time of 34 hr and 38 hr. The final product contained 17.77 and 17.60 percent wb moisture content. The efficiency and energy consumption of the system were 15.68 percent and 12.51, 15.31 MJ/kgH O evap. respectively. Investment cost to evaporate 1 kg water from bananas using the dryer was 32.83 baht/kgH O evap. at the life cycle of 10-year operation. - AuthorsReview: เป้าหมายของงานวิจัยนี้ เพื่อศึกษาความเป็นไปได้ทางเทคนิคและเศรษฐกิจในการอบแห้งกล้วยน้ำว้า ด้วยเครื่องอบแห้งผลิตภัณฑ์ทางการเกษตรและเภสัชกรรม. โดยทำการออกแบบและพัฒนาเครื่องอบแห้ง, ทดสอบสมรรถนะของตู้และวิเคราะห์ผลทางเทคนิค และทางเศรษฐศาสตร์. เครื่องดังกล่าวมีการไหลของอากาศภายในห้องอบแห้งเป็นแบบบังคับ โดยใช้พัดลมขนาด 760W single phase, และขดลวดความร้อน 13.8 kW. ตู้บรรจุผลิตภัณฑ์ที่จะอบแห้งผลิตภัณฑ์ทางการเกษตรได้ 7 คัน ซึ่งมีขนาดเท่ากัน คือ 0.64 ม. x 0.64 ม. x 1 ม. รถแต่ละคันสามารถวางถาดได้ 9 ถาด มีขนาดถาดเท่ากัน คือ 0.63 ม. x 0.63 ม. x 0.025 ม. และทำงานได้ตลอด 24 ชม. ตัวแปรที่มีผลต่อคุณภาพของกล้วยน้ำหว้าอบแห้ง คือ อุณหภูมิ และอัตราการไหลของอากาศ, ซึ่งพบว่าสภาวะการอบแห้งแบบต่อเนื่องที่เหมาะสม สำหรับการอบกล้วยน้ำว้า 200 กก. ที่ความชื้น 76.50 และ 75.11 เปอร์เซ็นต์ น้ำหนักชื้นคือ อัตราการไหลของอากาศ 0.2 กก./วินาที, อุณหภูมิในห้องอบโดยเฉลี่ย 54.42 และ 59.57o ซ. เป็นเวลา 34 วัน และ 38 ชม. จนกระทั่งความชื้นสุดท้ายลดลงเหลือประมาณ 17.77 และ 17.60 เปอร์เซ็นต์ น้ำหนักชื้นตามลำดับ โดยมีประสิทธิภาพ 15.68 เปอร์เซ็นต์ และพลังงานความร้อนที่ใช้ในการอบคิดเป็น 12.51 และ 15.31 เมกะจูล/กก. น้ำระเหย (MJ/kgH2O evap.). ต้นทุนที่ใช้ในการระเหยน้ำ 1 กก. ออกจากกล้วยน้ำว้า คิดเป็น 32.83 บาท/กก. น้ำระเหย (baht/kgH2O evap.) เมื่อกำหนดอายุการใช้งานของเครื่องอบแห้ง 10 ปี. – ผู้แต่ง.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
    average rating: 0.0 (0 votes)
Item type Current location Call number Copy number Status Date due Barcode
General Book General Book วว. เทคโนธานี 1 Available RP2000/1121
General Book General Book วว. เทคโนธานี 2 Available RP2000/1121-2

The objective of this research was to study the technical feasibility of agricultural and pharmacy dryer to dry banana. The design, construction and performance test of dryer were conducted prior to technical and economic analyses. The air mass flow rate through the dryer can be controlled by using 760 W of blower and 13.8 kW heater. The size of a cabinet was 0.65 m x 4.5 m x 1.2 m and was able to contain 7 trolleys with the dimension of 0.64 m x 0.64 m x 1 m each. Each trolley could contain 9 trays with the dimension of 0.63 m x 0.63 m x 0.025 m. The operating parameters affecting product quality were temperature and air mass flow rate. The optimum condition for drying 200 kg bananas at initial moisture content of 76.53 and 75.11 percent wb was at air mass flow rate of 0.2 kg/s, average temperature in the cabinet at 54.42, 59.57 degree celsius, with drying time of 34 hr and 38 hr. The final product contained 17.77 and 17.60 percent wb moisture content. The efficiency and energy consumption of the system were 15.68 percent and 12.51, 15.31 MJ/kgH O evap. respectively. Investment cost to evaporate 1 kg water from bananas using the dryer was 32.83 baht/kgH O evap. at the life cycle of 10-year operation. - Authors

เป้าหมายของงานวิจัยนี้ เพื่อศึกษาความเป็นไปได้ทางเทคนิคและเศรษฐกิจในการอบแห้งกล้วยน้ำว้า ด้วยเครื่องอบแห้งผลิตภัณฑ์ทางการเกษตรและเภสัชกรรม. โดยทำการออกแบบและพัฒนาเครื่องอบแห้ง, ทดสอบสมรรถนะของตู้และวิเคราะห์ผลทางเทคนิค และทางเศรษฐศาสตร์. เครื่องดังกล่าวมีการไหลของอากาศภายในห้องอบแห้งเป็นแบบบังคับ โดยใช้พัดลมขนาด 760W single phase, และขดลวดความร้อน 13.8 kW. ตู้บรรจุผลิตภัณฑ์ที่จะอบแห้งผลิตภัณฑ์ทางการเกษตรได้ 7 คัน ซึ่งมีขนาดเท่ากัน คือ 0.64 ม. x 0.64 ม. x 1 ม. รถแต่ละคันสามารถวางถาดได้ 9 ถาด มีขนาดถาดเท่ากัน คือ 0.63 ม. x 0.63 ม. x 0.025 ม. และทำงานได้ตลอด 24 ชม. ตัวแปรที่มีผลต่อคุณภาพของกล้วยน้ำหว้าอบแห้ง คือ อุณหภูมิ และอัตราการไหลของอากาศ, ซึ่งพบว่าสภาวะการอบแห้งแบบต่อเนื่องที่เหมาะสม สำหรับการอบกล้วยน้ำว้า 200 กก. ที่ความชื้น 76.50 และ 75.11 เปอร์เซ็นต์ น้ำหนักชื้นคือ อัตราการไหลของอากาศ 0.2 กก./วินาที, อุณหภูมิในห้องอบโดยเฉลี่ย 54.42 และ 59.57o ซ. เป็นเวลา 34 วัน และ 38 ชม. จนกระทั่งความชื้นสุดท้ายลดลงเหลือประมาณ 17.77 และ 17.60 เปอร์เซ็นต์ น้ำหนักชื้นตามลำดับ โดยมีประสิทธิภาพ 15.68 เปอร์เซ็นต์ และพลังงานความร้อนที่ใช้ในการอบคิดเป็น 12.51 และ 15.31 เมกะจูล/กก. น้ำระเหย (MJ/kgH2O evap.). ต้นทุนที่ใช้ในการระเหยน้ำ 1 กก. ออกจากกล้วยน้ำว้า คิดเป็น 32.83 บาท/กก. น้ำระเหย (baht/kgH2O evap.) เมื่อกำหนดอายุการใช้งานของเครื่องอบแห้ง 10 ปี. – ผู้แต่ง.

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.
    Thailand Institute of Scientific and Technological Research
    35 Mu 3 Technopolis, Tambon Khlong Ha, Amphoe Khlong Luang, Pathum Thani 12120
    ☎ 0 2577 9000, 0 2577 9300